0 0

Tapijt leggen zonder gif

Sisal-vloerbedekking Sisalana-gemêleerd Vloerbedekking wordt in de woning tegenwoordig niet vaak meer verlijmd, maar los gelegd. Het geheel verlijmen van vloerbedekking is vaak alleen nog zinvol in sterk belopen ruimtes, zoals kantoren. Op vloeren met vloerverwarming moet het tapijt echter wel geheel worden verlijmd. Anders kunnen er luchtbellen ontstaan.

Tapijten met een hoge kwaliteit zijn voldoende stevig om in kamers tot 20 m² ook los gelegd te kunnen worden. Deze worden met dubbelzijdig plakband of met klittenband langs de wand vastgemaakt. Opspannen is de meest elegante oplossing, maar dit is ook behoorlijk ingewikkeld. Er is wat handigheid voor nodig om de spijkerlatten langs de wand te bevestigen. Dat is eigenlijk werk voor een vakman. Daarvoor bespaart u zich het geld en de tijd voor het verlijmen van de vloerbedekking in de woning.

Het principe

Voor het leggen van natuurvezel vloerbedekking gelden dezelfde voorwaarden als voor alle andere vloeren. De ondergrond moet conform de richtlijn VOB DIN 18365 zijn voorbereid. Dit betekent een gladde, droge ondergrond zonder scheuren of kieren. Bovendien moet er een dichte, niet absorberende ondergrond (bv. gietasfalt of een gegronde cementdekvloer) bij het gebruik van dispersielijmen in voldoende dikte (aanbevolen ca. 2 mm) worden aangebracht.

Houd er rekening mee dat de dimensie van natuurvezel vloerbedekking bij schommelingen van de luchtvochtigheid verandert. Om deze reden is het absoluut noodzakelijk dat het te leggen product voordat het op maat wordt gesneden minstens 24 uur moet acclimatiseren (globaal uitrollen en afwachten).

Bij vloerverwarming moet de vloer de normale kamertemperatuur hebben en de verwarming moet na het leggen 24 uur uitgeschakeld blijven. In verband met deze positieve hygroscopische eigenschap van de natuurvezels moeten de afzonderlijke banen met een toeslag van ca. 2% worden bemeten, zodat eventuele krimppercentages na de acclimatiseringsfase niet resulteren in te korte banen.

Legtechnieken

1. Los leggen

In principe moet alle natuurvezel vloerbedekking uit de allnatura collectie worden verlijmd (dubbelzijdig plakband of bij grote oppervlakken met lijm).
Aangezien natuurvezels bij schommelingen van de luchtvochtigheid veranderen van dimensie, is het niet aan te raden om dit los te leggen. Als het volledig los wordt gelegd, is dit altijd voor eigen risico van de legger.

2. Fixatie

Lijmfabrikanten bieden voor de verschillende rugconstructies fixaties aan, waar bij de fixatie van onze natuurvezel producten altijd geschiedt voor eigen risico van de legger.
Een geschikte, ook met betrekking tot schadelijke stoffen onbedenkelijke lijm vindt u in de meeste plaatselijke bouwmarkten.

3. Spannen

Deze legmethode biedt zich ook aan voor enkele natuurvezel producten uit ons assortiment. Welke producten voor deze legmethode geschikt zijn, kan niet in het algemeen worden beantwoord. Neem in dit geval contact op met ons verkoopteam.

4. Volledig verlijmen

In principe dient u de lijmadviezen van de lijmproducent voor de verschillende rugconstructies in acht te nemen. Voor gerichte vragen kunt u contact opnemen met de vakmensen van de bouwmarkt in uw regio. Zij kunnen u met zekerheid antwoord geven op alle vragen over het lijmen van natuurvezel vloerbedekking.

Legtechniek (bij volledig verlijmen)

Het snijden van het materiaal dient bij grotere objecten gedaan te worden met een roterend mes. Bij kleinere objecten kunt u het snijwerk zonder problemen uitvoeren met een groot haakmes. Verder is het snijden met een trapeziumvormig mes mogelijk, bv. met behulp van een geleider. Gebruik a.u.b. uitsluitend scherpe lemmeten en wissel deze regelmatig.
Bij een volledige verlijming moeten de zelfkanten in principe worden afgesneden, omdat deze normaal gesproken niet gelijkmatig zijn. Bovendien is het technisch gezien niet mogelijk het product precies van zelfkant tot zelfkant te voorzien van een rugbehandeling.

Met een elektrisch roterend mes kunt u het dubbel snijden; dan legt u 2 banen op elkaar. Met de gesneden banen moet zorgvuldig worden omgegaan, zodat de aangesneden kettingdraad aan de randen niet losraakt van de inslag.

Als de lijmlaag gelijkmatig is aangebracht, worden de banen in het nog natte lijmbed gelegd. Hierbij is belangrijk dat de snijkanten met lijm worden bevochtigd. Dit kunt u doen met een zogenaamde kattenrug (de snijkant wordt licht gewelfd en door het lijmbed geschoven) of u neemt met een lijmkam wat lijm uit het lijmbed en smeert dit tegen de snijkant. Ook met een klein penseel kunt u wat lijm aanbrengen op de snijkant. Pas op, dat er bij deze werkwijze geen lijm op de bovenzijde terechtkomt. Vervolgens moet de toplaag met een roller in het lijmbed worden gedrukt. Houd er rekening mee dat de rugconstructie van jute/vlas bij sisal of scheerwol vloerbedekking wat sneller in het lijmbed intrekt, zodat correcties aan de banen direct moeten worden uitgevoerd. Kopnaden moeten zo mogelijk worden voorkomen. Als dit echt niet te voorkomen is (bv. bij zuilen) moet de naad met een kniespanner weer worden samengebracht.
Bevochtig in dit geval ook deze snijkant met lijm.

Belangrijke opmerkingen:

Controleer de geleverde artikelen voordat u deze gaat snijden en leggen. Reeds op maat gemaakte of gelegde producten kunnen niet meer worden geretourneerd. Kleurafwijkingen in leveringen uit verschillende partijen zijn letterlijk natuurlijk. Houd hier rekening mee bij het leggen van banen uit verschillende partijen.

Let op bij sisalvezels, want deze hebben een relatief laag herstellend vermogen. Daarom moeten puntbelastingen die kunnen ontstaan door het rijden met een karretje, langere tijd knielen of spitse stoelpoten indien mogelijk worden vermeden. We weten uit ervaring dat drukplekken na verloop van tijd door het regelmatig belopen minder opvallen.


laden

Een moment geduld.....