0 0
Om door mensen gebruikt te kunnen worden, moet een dierenvacht eerst gelooid worden. Dit fixeert de proteïnen in de huid van het dier en maakt de vacht duurzaam en soepel.

Er zijn verschillende soorten vachtlooiing. Wij van allnatura hechten grote waarde aan looiprocessen zonder chroom die de mens en het milieu ontzien.

Reluganlooiing:

Vacht met Reluganlooiing Reluganlooiing, ook wel medische looiing genoemd, houdt in dat wordt gelooid met de synthetische stof Relugan. De Relugan vormt een niet in water oplosbare verbinding met de eiwitten in de ruwe huid. Daarom zijn deze vachten wasbaar en daardoor bijzonder onderhoudsvriendelijk. Dit is ook hoe ze aan de naam "medische vacht" komen. De vachten moeten namelijk wasbaar zijn als zij in de medische sector worden gebruikt, bijvoorbeeld in de verpleging of als stoelbekleding in een rolstoel.

Er zijn strenge regels voor looierijen in Europa om het milieu te beschermen. In onze partnerfabriek wordt bijvoorbeeld de looivloeistof gerecycleerd en wordt al het afvalwater zorgvuldig voorgezuiverd in een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie. In principe wordt het looien met Relugan als ecologisch onproblematisch beschouwd, aangezien de resterende Relugan zich ook bindt aan eiwitten die aanwezig zijn in afvalwater.

Bij allnatura zijn alle met Relugan gelooide vachten gegarandeerd niet vooraf gelooid met chroomzouten.

Taralooiing

Vacht met Taralooiing Plantaardige looiing, d.w.z. looiing met plantaardige looistoffen, was tot de eerste helft van de 20e eeuw de meest gebruikte looimethode. Dit was aan het begin van de twintigste eeuw de meest gebruikelijke manier om vachten en huiden te conserveren. Helaas werd het toen minder belangrijk.

Voor het looien van lamsvachten voor baby's "Tara" worden de looistof bevattende peulen van de Peruaanse Taraboom gebruikt, die steeds opnieuw aangroeien. De tannine peulen worden geoogst zonder de boom te schaden. Intussen vormen de opbrengsten een belangrijke bron van inkomsten voor de landbouwers.

Met deze natuurlijke looimethode wordt de vacht mooi wit en behoudt hij zijn natuurlijke eigenschappen. Het enige "nadeel" van plantaardig gelooide huiden is dat de vachten niet wasbaar zijn, maar naar de stomerij moeten. Schapenvachten zijn echter van nature gemakkelijk te verzorgen en regenereren zeer goed door verluchting. De meeste vlekken kunnen er gemakkelijk worden uitgeborsteld.

Onze met Tara gelooide vachten zijn ook gegarandeerd niet voorgelooid met chroomzouten.

Olijfblad-looiing

Vacht met olijfblad-looiing Het looien met olijfbladeren is een zeer bijzondere vorm van plantaardig looien, d.w.z. looien met plantaardige stoffen. Deze manier van looien resulteert in crèmewitte vachten van de beste kwaliteit, die bovendien bijzonder gemakkelijk te verzorgen zijn en zelfs met de hand kunnen worden gewassen.

Voor deze zeer duurzame looiing wordt een extract verkregen uit olijfbladeren gebruikt. De olijfbladeren hiervoor worden verkregen door het snoeien van de olijfbomen, die worden geteeld voor de olieproductie. Tot nu toe werden ze vaak verbrand. Nu kunnen ze nuttig worden gebruikt en de olijfboeren zijn blij met een nieuwe bron van inkomsten.

Natuurlijk zijn onze met olijfbladextract gelooide vachten ook gegarandeerd niet voorgelooid met chroomzouten.

laden

Een moment geduld.....