0 0

Dat is niet nodig!

Met een kleine inspanning van alle werknemers en het bedrijf kunnen enorme hoeveelheden afval worden vermeden. Hier volgen een paar tips over hoe je dat kunt doen zonder elke dag stapels afval:

E-mails
  Tips voor e-mails:
 • In plaats van e-mails uit te printen, maakt u gewoon digitaal verschillende mappen aan en sorteert u de e-mails dienovereenkomstig. Dit zorgt er ook voor dat de e-mails maanden later nog gemakkelijk kunnen worden teruggevonden.
 • Verstuur geen e-mails in grote hoeveelheden en meld u af voor ongewenste nieuwsbrieven in plaats van ze gewoon te verwijderen. Eén e-mail veroorzaakt 10 gram CO2 (een brief 20 gram)!
 • Druk geen documenten van vergaderingen en andere documenten af, maar stuur ze in digitale vorm naar werknemers, klanten en leveranciers. Op die manier zijn ze op elk moment toegankelijk en wordt het papierverbruik drastisch verminderd.
  Tips voor afdrukken:
 • Wanneer er afgedrukt moet worden, schakel dan over op grijstinten
 • Gebruik misdrukken als kladpapier
 • Gebruik versnipperd papier als verpakkingsmateriaal
 • Digitaal mappen opslaan in de PC. Zo kan iedereen de documenten snel vinden zonder op te staan en is printen niet nodig
 • Gebruik gerecycled printerpapier
  Tips voor elektronica, apparaten en kantoorbenodigdheden:
 • De bestaande elektronica upgraden in plaats van nieuwe kopen
 • Verwijder kapotte apparatuur op de juiste manier
 • Koop werkmateriaal van hoge kwaliteit, zoals nietmachines, perforators, etc.. Op deze manier kan de apparatuur voor lange tijd worden gebruikt
 • Gebruik navulbare balpennen
Fruit
  Tips voor de kantoorkeuken:
 • Filterkoffie en machines met bonenvulling verdienen de voorkeur boven capsulemachines. Fair-trade koffie heeft de voorkeur
 • Herbruikbare flessen in plaats van wegwerpflessen
 • Servies en bestek klaarhouden, zodat er geen plastic serviesgoed hoeft te worden gebruikt
 • Een magnetron om eten op te warmen
 • Voorzie vers fruit - lekker, gezond en volledig plastic-vrij
  Algemene maatregelen:
 • Maak het gemakkelijk om afval in het bedrijf te scheiden, zodat iedereen meedoet
 • Als er een tuin is, leg dan een compost aan voor organisch afval
Thermoskanne
  Wat ieder individu kan doen:
 • Ik heb liever koffie in een thermoskan voor onderweg dan in een wegwerpbekertje
 • Het eten van restjes van de vorige dag is een prima lunch. In herbruikbare schalen met deksels is het voedsel veilig opgeborgen en is er geen afval, zoals wanneer het in aluminiumfolie gewikkeld is.
 • Wat dacht je van carpoolen naar kantoor? Bespaart brandstofkosten en is leuk.

Het dagelijks leven in kantoren - de normale rotzooi waanzin

Op het laatste moment naar kantoor haasten, en dan eerst de koffie-to-go beker in de vuilnisbak gooien.

Het weerbericht voorspelt een hittegolf. Ventileren met koele ochtendlucht zou zeer kostbaar zijn, de ramen zijn moeilijk te bereiken door de stapels papier op de vensterbank. Maar de air conditioning zal het wel doen. Zet hem maar op volle toeren zodat het kantoor lekker wordt afgekoeld.

Koffie-capsules

Nu nog een koffie uit de capsule machine en de dag kan beginnen.

Schakel snel het scherm in en print alle e-mails uit, zodat niets verloren gaat en u ze later op uw gemak kunt doorlezen.

Shit, nu is de printer kapot. Vraag de IT-afdeling snel om een nieuwe, repareren kost alleen maar onnodige tijd.

Dus, ontbijt pauze. Vandaag hebben we een heerlijk broodje, dat thuis netjes in aluminiumfolie is gewikkeld zodat alles vers blijft.

Documenten Nu is het tijd voor een vergadering. Naast de weergave op de grote monitor ontvangen de deelnemers ook alle bladzijden van de presentatie in papieren vorm. Geweldig, dan kun je het op elk moment lezen.

Dus, op naar de lunch. Iets gezonds vandaag. Deze klare salades in plastic schaaltjes zijn praktisch. De salade hoeft niet te worden gewassen en de afzonderlijke ingrediënten worden van elkaar gescheiden door afzonderlijke plastic kamers, zodat de smaak tot aan de consumptie behouden blijft. Voeg een blikje ijsthee toe, want dat is heerlijk verfrissend in de zomer. Als toetje, yoghurt en wat ananas als vitaminebom. Een geweldig idee, deze kant-en-klare ananasstukjes in plastic bakjes - eindelijk een heerlijke ananas zonder het gedoe van snijden. Nu een snelle capsule koffie en dan is het verder, vers verrijkt.

Er komen vanmiddag klanten, dus de vergaderzaal zal worden gekoeld met de airco. Ze moeten zich tenslotte op hun gemak voelen. Elke klant krijgt een grote plastic map met alle relevante documenten. Kleine plastic flessen met drankjes zijn beschikbaar en individuele porties melk en suikerzakjes staan ook klaar voor het geval dat klanten en/of personeel zichzelf willen helpen uit de capsule-koffiemachine.

Dus, het bezoek is weer vertrokken. Terug op het werk hebben we een kleine muffin om onze honger te stillen, die dankzij de verpakking smaakt alsof hij net uit de oven komt. Heerlijk! Tenslotte worden de nieuw binnengekomen emails opnieuw afgedrukt. Ze moeten morgen doorzocht worden. Maar nu moet ik me naar huis haasten, want ik krijg straks bezoek.

En op kantoor werkt de airconditioning op volle toeren, alweer in nachtdienst...

De sporen van een werkdag

Oude-papierbakken
 • De emailafdrukken werden de volgende dag allemaal uitgezocht. Maar als er niets relevants bij zat, belandden alle afdrukken in de prullenbak
 • De documenten van de vergadering en de mappen voor de cliënten werden nog ongeveer 1 jaar door de personen van de ene plaats naar de andere herschikt omdat ze steeds in de weg zaten. Toen belandden ze in de vuilnisbak. Trouwens, niemand keek er meer in.
 • De airconditioning had minder dan een kwart van de tijd moeten draaien, als deze 's morgens was geventileerd en 's avonds was uitgeschakeld.
 • De defecte printer belandt bij de andere oude apparaten voor verwijdering. Trouwens, een collega trok per ongeluk de kabel van de printer eruit toen hij struikelde. De printer heeft geen enkel defect.
 • Er is veel activiteit in de vuilnisbak. Naast de papieren afdrukken van de e-mails, belanden hier een coffee-to-go bekertje, ontelbare koffiezetapparaatcapsules, verfrommelde aluminiumfolie, de plastic slakom inclusief plastic vork en plastic scheidingsinzet van de salade, het yoghurtbekertje, de plastic ananasschaal, het blikje ijsthee (het is niet de moeite waard om naar de statiegeldautomaat te gaan voor een blikje), plastic flessen van klantenbezoeken (die zonder statiegeld zijn gemakkelijker te hanteren), ontelbare bekers melk voor eenmalig gebruik, talloze suikerzakjes en de plastic verpakking van de muffin.

Conclusie

Met relatief weinig inspanning kan veel worden bespaard op afval en hulpbronnen.

allnatura leeft in gezonde mate zero waste.Natuurlijk moeten we ook voldoen aan wettelijke regels, zoals de bewaarplicht voor gedrukte documenten. Wij hebben ook geen invloed op brieven die ons worden toegezonden.

EarthHoe dan ook, wij nemen bovenstaand advies ter harte. Koffie uit een koffiezetapparaat voor koffiebonen en dranken in glazen flessen die kunnen worden teruggebracht worden gratis aan de werknemers verstrekt. Bovendien stelt allnatura een fruitmand ter beschikking van de werknemers. Op deze manier wordt de snack geen afvalproductie en de vitaminen schaden ook niet. Met de smoothie maker, die door iedereen gebruikt kan worden, wordt het vitaminerijke fruit snel omgetoverd tot een heerlijk drankje. Voor de verzending van goederen worden bij voorkeur gras kartonnen dozen gebruikt. Ons gebouw wordt geklimatiseerd door pijpen in plafonds en muren. Hier stroomt warm of koud water door, afhankelijk van de behoefte. Job bikes en een e-laadstation voor elektrische auto's zijn andere maatregelen die allnatura aan werknemers aanbiedt.

Kleine veranderingen - groot effect. En de uitwisseling van nieuwe ideeën over afvalvermijding is leuk en bevordert de saamhorigheid.

Doe mee - afvalvermijding en milieubescherming gaat ons allemaal aan!

laden

Een moment geduld.....