0 0

Oeko-Tex® Standard 100 - wat zit erachter?

Oeko-Tex® Standard 100 - het zegel onder het motto "Vertrouwen in textiel" is ons allen bekend en biedt de consument de zekerheid een ecologisch verantwoord product te kopen.

Daarom willen wij deze norm voor u nader bekijken, zodat u uw aankoopbeslissing niet alleen op basis van een bekend label neemt, maar weet wat erachter zit.

Wat houdt de Oeko-Tex® Standaard 100 precies in?

Oeko-Tex logo De Oeko-Tex® norm 100 is een uniform beproevings- en certificeringssysteem van de Internationale Vereniging voor Onderzoek en Beproeving op het gebied van Textiel-ecologie" dat alle verwerkingsstadia voor ruwe, tussen- en afgewerkte textielproducten omvat.
De Oeko-Tex® Standaard 100 is vandaag waarschijnlijk het bekendste label in zijn soort. Ieder van ons heeft dit logo wel eens ergens gezien.

Oeko-Tex® heeft vier productklassen vastgesteld waarin de met succes geteste textielproducten kunnen worden ingedeeld. De intensiteit van het huidcontact met het product speelt hierbij een grote rol.

Dit zijn de vier productklassen van de Oeko-Tex® Standaard 100:
  • Productklasse I - artikelen voor baby's en jonge kinderen
  • Productklasse II - artikelen die dicht bij de huid worden gebruikt
  • Productklasse III - artikelen die buiten het bereik van de huid worden gebruikt
  • Productklasse IV - Uitrustingsmaterialen

De volgende parameters maken deel uit van de Oeko-Tex® criteria catalogus:

Daisy
  • Verboden AZO-kleurstoffen
  • Carcinogene en allergene kleurstoffen
  • Formaldehyde
  • Pesticiden
  • Gechloreerde fenolen en organochloorhoudende dragers
  • Extraheerbare zware metalen
  • Kleurechtheid
  • pH-waarde
  • Phthalaten in babyproducten
  • Organische tinverbindingen, enz.

Hoe wordt ervoor gezorgd dat aan de testparameters wordt voldaan?

Oeko-Tex® heeft een groot netwerk van test- en onderzoeksinstituten in Europa en Japan en vele contactkantoren in meer dan 40 landen opgebouwd - dit heeft geresulteerd in een wereldwijd netwerk van controle-instituten die voortdurend nagaan of aan de criteria wordt voldaan. De controles worden uitgevoerd door proefaankopen van te koop aangeboden producten of door onaangekondigde steekproeven in de gecertificeerde bedrijven.

Hoe worden de testcriteria van de Oeko-Tex® Standaard 100 geëvalueerd?

Foto van het Oekotex label Juist vanwege de grote bekendheid van de Oeko-Tex® Standaard 100 en het grote vertrouwen dat de consument in dit label stelt, moet het Oeko-Tex® Standaard 100 label met een kritische blik worden bekeken. Zoals u in de bovenstaande afbeelding van het Oeko-Tex® Standard 100 label kunt zien, wordt het woord "vertrouwen" duidelijk geafficheerd en benadrukt het ontwerp de band met de natuur.

De term "biologisch" impliceert echter voor de ecologisch georiënteerde eindconsument fundamentele standpunten, zoals biologische landbouw zonder gebruik van bijvoorbeeld pesticiden, geen genetische manipulatie, zogenaamd "biologisch katoen", eerlijke arbeidsomstandigheden voor producenten en fabrikanten, geen kinderarbeid en nog veel meer. Al deze basisprincipes, die belangrijk zijn voor biologische klanten, spelen een eerder ondergeschikte rol in de Oeko-Tex® norm. Zelfs textiel gemaakt van synthetische vezels zoals polyester kan het Oeko-Tex® Standaard 100 label krijgen, zoals duidelijk te zien is op deze foto.

De ecologisch georiënteerde consument vindt echter dat de slogan "Vertrouwen in Textiel" hem ten onrechte verzekert dat hij een produkt koopt dat aan zijn hoge normen en waarden voldoet. Dit komt omdat zij de afzonderlijke testcriteria en grenswaarden zelden zullen nalezen - en als zij dat wel doen, ontbreekt het hun waarschijnlijk vaak aan de specialistische kennis die hen in staat zou stellen de cijfers te beoordelen.

Vergelijking van de grenswaarden van IVN / Oeko-Tex®

De term "getest op schadelijke stoffen" zegt niets over de hoeveelheid schadelijke stoffen die een product bevat. Uiteindelijk kan een grote verscheidenheid van verontreinigende stoffen, zoals zware metalen, pesticiden, formaldehyde en chloorbleekmiddel, in textiel aanwezig zijn. Daarom moet men een proefzegel goed bekijken voordat men erop vertrouwt.

De testzegels van het IVN (Internationale Vereniging van de Natuurlijke Textielindustrie) hanteren vaak strengere grenswaarden en andere (ecologisch belangrijke) criteria dan de Oeko-Tex® Standaard 100 bij de beoordeling van een product. In wat volgt hebben we een tabelmatige vergelijking van de grenswaarden van Oeko-Tex® Standaard 100 en IVN samengesteld, zodat u de mogelijkheid hebt om een objectieve beslissing te nemen door eenvoudigweg de criteria van de verschillende labels te vergelijken. (De vergelijking is exemplarisch voor geverfde materialen met huidcontact.)

Grenswaarden IVN, Ökotex
Met ingang van 04/2009 - alle gegevens zonder garantie.

Oeko-Tex® Standard 100 aan de hand van het voorbeeld van katoenen textiel

Een ander punt van kritiek op het Oeko-Tex® Standard 100 label is dat de verontreinigende stoffen test alleen wordt uitgevoerd op het eindproduct en dus de productie van de materialen, de fabricage van het product, de arbeidsomstandigheden tijdens de productie en het ecologisch milieu tijdens de productie niet worden meegerekend. Toch zijn dit belangrijke aspecten voor de eco-koper bij het nemen van een aankoopbeslissing. Om het proces voor u te verduidelijken, hebben wij de fabricage van katoenen textielproducten onder de loep genomen.

Conventioneel katoen, dat tegenwoordig voor een groot deel uit genetisch gemodificeerde variëteiten bestaat, wordt zo'n 20 keer met pesticiden behandeld voordat het wordt geoogst.

Na de oogst wordt het katoen gereinigd - dit gebeurt gedeeltelijk in reinigingsbedrijven die chemische reinigingsmiddelen gebruiken.


Chemicaliën worden ook gebruikt in de volgende stadia van verwerking en afwerking, in de vorm van kleurstoffen en zogenaamde "hulpstoffen voor textiel".

Pas aan het eind van deze productieketen wordt het product door Oeko-Tex® getest - de voorafgaande reinigingsprocessen en een doordachte indeling van het productieproces zorgen ervoor dat het eindproduct slechts 5-10 % van de oorspronkelijke resten van chemicaliën bevat en dus voldoet aan de Oeko-Tex® testcriteria.


De vaak aanzienlijke vervuiling van het afvalwater, de vergiftiging van de bodem en verontreinigende stoffen in de lucht blijven buiten beschouwing. Kinderarbeid en loonslavernij, die in Azië - vooral in China - op grote schaal voorkomen, worden evenmin in aanmerking genomen. Al deze belangrijke punten voor een aankoopbeslissing op basis van een "eco-label" certificatie, vloeien niet over in de evaluatie van Oeko-Tex® Standard 100.

Vuilstoftesten van allnatura producten

Onze producten worden regelmatig getest op schadelijke stoffen door het milieu-instituut in Bremen volgens de richtlijnen van IVN en "natureplus".

Onze conclusie

Vertrouw niet blindelings elk etiket van een testinstituut. Zelfs bij bekende keurmerken - zoals de Oeko-Tex® Standard 100 - moet u vrij kritisch zijn en juist nagaan of het keurmerk dezelfde hoge eisen aan een product stelt als u.


Foto credits:
Originele foto "Marguerite": Hengl, "Marguerite in de schemering"
Bron: www.piqs.de


laden

Een moment geduld.....