0 0

Katoen, een grondstof die echt onder je huid kruipt!

Niet alle katoen is hetzelfde! Veel mensen denken helaas niet na over waar hun kleren, beddengoed enz. van gemaakt zijn, anderen denken heel goed na over wat ze kopen. Deze mensen nemen het zekere voor het onzekere en kiezen voor biologisch katoen/kbA, omdat dit katoen geen chemische meststoffen of pesticiden bevat en geen staat van dienst heeft op het gebied van moderne slavernij door kinderarbeid. Let er daarom bij het kopen van katoenproducten op dat ze niet afkomstig zijn van conventionele, maar van gecontroleerde biologische teelt. allnatura verduidelijkt:

Katoen van conventionele teelt

Katoen komt uit de tropen en subtropen omdat katoenplanten veel zon en water nodig hebben. Katoen wordt nu echter vooral geteeld in droge gebieden waar het kunstmatig moet worden geïrrigeerd. Door de teelt van conventioneel katoen in grootschalige monoculturen hebben de mensen in deze gebieden gebrek aan drinkwater en wordt de bodem na verloop van tijd zouter. Maar dat is niet alles: de intensieve teelt van de grootschalige monoculturen heeft dramatische gevolgen voor mens en natuur.

Er is dus een enorme vatbaarheid voor de verspreiding van plagen en ziekten. Ook de zaden van conventioneel katoen zijn vaak genetisch gemodificeerd. Bovendien staat deze teelt bekend om het intensieve gebruik van bestrijdingsmiddelen en chemische ontbladeringsmiddelen. Ongeveer 16% van de wereldwijd verbruikte pesticiden wordt jaarlijks gebruikt bij de teelt van conventioneel geteeld katoen. De productie van deze enorme hoeveelheden bestrijdingsmiddelen en kunstmest verbruikt grote hoeveelheden fossiele brandstoffen zoals aardolie en steenkool. Daarbij komt veel kooldioxide vrij, wat, zoals we allemaal weten, het broeikaseffect versterkt.
Intensieve blootstelling aan pesticiden laat vergiftigd grondwater achter. Deze toxicologisch kritische residuen van bestrijdingsmiddelen zelf verontreinigen niet alleen de katoenvezels en het afgewerkte textiel, maar maken ook de katoenboeren en hun gezinnen die op het veld werken ziek. Het gebruik van deze schadelijke chemicaliën heeft echter niet alleen gevolgen voor de landbouw, in elke fase van de productie wordt gewoonlijk gif gebruikt dat schadelijk is voor het milieu en de gezondheid. Ernstige gevolgen voor het milieu en sociale misstanden tellen dus mee voor de conventionele katoenteelt.

Disastreuze omstandigheden voor mens en natuur

De sociale en milieuomstandigheden van de conventionele katoenteelt zijn in veel ontwikkelingslanden buitengewoon slecht:

  • De zeer lage lonen onder het minimumloon zijn niet genoeg voor de arbeiders om te (overleven).
  • Vaak worden lonen te laat of helemaal niet uitbetaald.
  • Moderne slavernij, zoals schuldarbeid en kinderarbeid, wordt gepraktiseerd.
  • Discriminatie van vrouwen door ontslag wegens zwangerschap is wijdverbreid.
  • Vaak moeten vrouwen 80 uur of meer per week werken.
  • Significant is dat werknemers die slechts seizoensarbeid verrichten geen sociale bescherming genieten.
  • Excessief verbruik van grond- en oppervlaktewater is aan de orde van de dag.
  • Excessief gebruik van pesticiden leidt tot de ontwikkeling van resistentie, bedreiging van de biodiversiteit en vergiftiging van bodem, water en lucht.
  • 16% van alle wereldwijd geproduceerde pesticiden wordt gebruikt in de katoenteelt.
  • Deze worden vaak gespoten zonder bescherming van de huid en de ademhalingswegen, wat soms leidt tot ernstige vergiftiging en sterfgevallen.

Katoen van gecontroleerde biologische teelt (kbA)

De biologische katoenteelt, ook bekend als Organic Cotton/kbA, is erop gericht de natuurlijke cyclus en het biologisch evenwicht in stand te houden. Dit is katoen van consequent gecontroleerde biologische teelt. Deze wordt geteeld volgens de normen van de biologische landbouw en gecertificeerd door onafhankelijke instituten. Door het gebruik van gemengde teelt en vruchtwisseling zijn kunstmest, ontbladeringsmiddelen en synthetische landbouwchemicaliën zoals pesticiden absoluut taboe. Dit betekent dat er met de hand kan worden geoogst zonder dat ziekte of dood op de loer liggen. Door het zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen te doen, wordt ook onze atmosfeer veel gespaard, want gecontroleerde biologische teelt produceert minder kooldioxide. Bovendien wordt de afhankelijkheid van mondiale chemieconcerns drastisch verminderd.

Gemengde gewassen bieden een habitat voor bodemorganismen. Deze produceren humus, die werkt als meststof en zo de bodem voorziet van natuurlijke voedingsstoffen. Gemengde culturen houden dus de biodiversiteit in stand. Daardoor slaan de bodems veel beter water op en zijn ze buitengewoon goed bestand tegen klimaatverandering. Regenirrigatie wordt hoofdzakelijk gebruikt in gecontroleerde biologische landbouw. Hoewel ook hier kunstmatige irrigatie niet altijd kan worden vermeden, wordt veel belang gehecht aan een efficiënt irrigatiesysteem. Aangezien katoen van gecontroleerde biologische teelt hoofdzakelijk wordt geteeld in afwisseling met voedsel, zijn deze producten ook gezonder voor de mens. Landbouwers krijgen het certificaat "biologisch" alleen als zij gedurende ten minste 3 jaar niet met synthetische landbouwchemicaliën hebben geteeld. Daarna worden jaarlijkse inspecties uitgevoerd door onafhankelijke derde partijen.

Het kbA-katoen is dus een holistisch systeem in alle productiestadia. Van de gezondheid van natuur, dieren en mensen tot de ondersteuning van rechtvaardige structuren, want verantwoordelijkheid heeft hier een veel hogere prioriteit dan het maximaliseren van de opbrengsten. Het doel van katoen van gecontroleerde biologische teelt (kbA) is de belasting met schadelijke stoffen voor mens en natuur zo laag mogelijk te houden en ook geen milieubelastende hulpmiddelen en processen te gebruiken bij de verdere verwerking en productie van het eindproduct. Organic Cotton/kbA is dus momenteel de beste kwaliteit vanuit ecologisch oogpunt - 100% ecologisch correct!.

Logo GOTS Logo IVN - Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft Twee keurmerken certificeren de ecologische en sociale toestand in de verdere verwerkingsstadia van de biologische katoenteelt. Dit zijn IVN BEST en GOTS. Sommige van onze artikelen hebben een dergelijk certificaat, maar dit gaat gepaard met aanzienlijke bureaucratische rompslomp en daarom zien sommige van onze leveranciers van gewatteerde goederen af van een dergelijke certificering.

Conclusie

Het gebrek aan kennis bij de consument over de werkelijke omstandigheden in de gebieden waar katoen wordt geteeld, gecombineerd met een slim in de markt gezet fantasielabel, misleiden de eindconsument opzettelijk. Zij creëren het beeld van een perfecte wereld, die in de conventionele katoenteelt nooit zal bestaan, omdat bijna geen mens het zou kunnen uithouden in een gesloten ruimte met de giftige stoffen die daar worden gebruikt.

Maar waarom gaan wij dan 's nachts in een deken van deze teelt liggen of kleden wij onze kleintjes met vervuild katoen? Let er dus goed op dat de katoen afkomstig is van gecontroleerde biologische teelt, want katoen is niet gelijk aan katoen en voldoet niet altijd aan uw sociale en ecologische eisen voor een textiel. Bij de verwerking mogen ook geen chemische additieven worden gebruikt. Dit is de enige manier om hoogwaardige katoenen producten te krijgen waar u lang plezier van zult hebben.

Bij allnatura kunt u dus zeker zijn van biologisch katoen/kbA of 100 % biologisch katoen van gecontroleerde biologische teelt - voor economische, ecologische en sociale rechtvaardigheid!



laden

Een moment geduld.....