0 0

Een kijkje achter het eco-jasje

Bioproducten, ecologie en duurzaamheid zijn momenteel meer gevraagd dan ooit tevoren. De groeiende milieuproblemen en de razendsnelle klimaatverandering schudden mensen wakker en zetten aan tot handelen. Daarom boomt de markt met ecologische producten als nooit tevoren. Zo koopt de klant met een goed geweten en de bedrijven produceren conform de aspecten van de milieubescherming. Dat is de theorie.

In de praktijk is het helaas vaak zo, dat veel bedrijven graag een eco-jasje aantrekken en zich daarmee willen verrijken aan het milieubewustzijn van hun klanten. Daarom loont het de moeite, om voor aankoop eens goed te kijken.

allnatura heeft al 40 jaar geleden ervoor gekozen alleen ecologisch duurzame producten en producten getest op schadelijke stoffen op de markt te brengen. Deze gedachte is door en door verankerd en onze klanten profiteren met elke bestelling van onze ervaring voor hun natuurlijke thuis.

Hoe ontstaat een conventionele verpakking?

Karton Kartonnen verpakkingen worden gemaakt van cellulosevezels met als grondstof hout en in toenemende mate van gerecycled papier of karton.

Voor de gebruikte cellulosevezel worden bomen gekapt. Omdat ook de verpakkingsindustrie steeds meer blootstaat aan de prijzenoorlog met concurrenten, wordt hier vanzelfsprekend weinig tot geen waarde gehecht aan FSC-gecertificeerd hout met gegarandeerde herbebossing.

Papier wordt tegenwoordig voor meer dan 70 procent gerecycled. Uit milieu- en kostenaspect is het dus interessant om dit te gebruiken voor het produceren van kartonnen verpakkingen. 90 % van alle kartonnen verpakkingen worden met toevoeging van oud papier geproduceerd. Op het eerste oog een ecologisch zinvolle gedachte. Maar nader beschouwd, komen er door gerecycled papier of kartonnen verpakkingen veel ongewenste stoffen in de papierkringloop. Meer dan 250 „ingeslopen” substanties zijn deels aangetoond in recycling dozen. Tot de meest bekende, ongewenste ingrediënten behoren weekmakers, inktrestanten en koolwaterstoffen uit minerale oliën. En die wil niemand in huis hebben.

Bovendien wordt bij de productie veel energie en water verbruikt. Dat is niet bepaald eco!

Graskarton - het ecologische alternatief

Bomen hebben vele jaren nodig om te groeien. Gras is de grondstof van de toekomst. Gras is duurzaam en groeit snel. Hier een paar belangrijke feiten over de uitstekende ecobalans:

Grasvezels
  • CO2-emissies worden duidelijk gereduceerd
  • Het waterverbruik wordt immens verlaagd
  • Proceschemicaliën hoeven slechts eenmaal ingezet te worden
  • Energieverbruik wordt sterk verminderd
  • Gras groeit in een paar maanden weer aan - bomen hebben decennia jaren nodig

Bij de productie van verpakkingen van graskarton worden uitsluitend grasvezels gebruikt die grotendeels afkomstig zijn van regionale akkers. Deze worden niet door de landbouw gebruikt; zo ontstaat er geen enkel nadeel voor mens en dier.

Niet te vergeten zijn de unieke, natuurlijke look en de nieuwe, inspirerende haptische waarneming.

Waarom stapt niet iedereen over op ecologische verpakkingen?

Op dit moment zijn nog niet veel bedrijven overgestapt op deze groene oplossing, omdat de prijs ten opzichte van traditionele verpakkingen nog relatief hoog is. Net als bij alle nieuwe producten, willen velen eerst afwachten en de ontwikkelingen volgen.

allnatura is ook hier een pionier en is direct overgestapt op graskartonnen verpakkingen bij de verzending vanuit ons hoofdmagazijn. Bij onze partnerfabrieken loopt deze overschakeling voor pakketdienst-verpakkingen inmiddels op volle toeren. De afzonderlijke producten hebben grotendeels speciale afmetingen en/of extra finesses nodig, zoals bescherming tegen vocht.

Want wij willen dat onze klanten hun nieuwe artikelen zo ecologisch, maar tevens ook zo goed beschermd als mogelijk ontvangen.

Onze conclusie: Duurzaamheid in zijn totaliteit betaalt zich op den duur uit!

Aarde Wij van allnatura zijn ervan overtuigd, dat er alleen duurzaam en ecologisch wordt gehandeld, als de hele bedrijfsfilosofie deze waarden uitdraagt. Daarom ligt de implementatie van deze nieuwe verpakkingsmethode ons aan het hart. Door het beschermen van het milieu en het enthousiasme van onze trouwe klanten worden de aanvankelijke meerkosten op termijn een lonende investering in de toekomst van ons allemaal.

laden

Een moment geduld.....