0 0

1. Individuele behoefte aan en beleving van warmte

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Info over dekbedden Info over dekbedden
Het dekbed is het belangrijkste onderdeel voor uw bedklimaat. In deze video leggen we de verschillen uit en geven we tips over waar u op moet letten.

Veel koppels leven in een harmonieuze relatie. Maar als het gaat om de kamertemperatuur in de slaapkamer, dan is het afgelopen met de eenheid. Er zijn discussies - te beginnen met de juiste aangename kamertemperatuur, de juiste ventilatiemethode en de keuze van het juiste dekbed. Vaak geeft de dame de voorkeur aan comfortabel warm en de mannelijke partner wil graag bij het permanent openstaande raam slapen.

De reden hiervoor is het meestal verschillende gevoel van warmte bij vrouwen en mannen: "Warme slaper" ontmoet "koude slaper." Dit biedt allerlei soorten conflictmateriaal, maar het kan gemakkelijk worden vermeden. Verlucht, zelfs in de winter, de kamer uitgebreid voor het slapen gaan en tempereer dan de kamer. Elke slaper heeft dan zijn of haar eigen individuele temperatuurregeling, die aangepast is aan de respectievelijke behoefte aan warmte.

Oudere mensen

Oudere mensen hebben vaak meer behoefte aan warmte dan in hun jongere jaren. Ook hier is een aangename, evenwichtige kamertemperatuur in combinatie met individueel aan de warmtebehoefte aangepast beddengoed belangrijk. Voor een slaapkamerklimaat dat als aangenaam wordt ervaren, moeten verschillende componenten, zoals temperatuur of luchtvochtigheid en luchtbeweging, in harmonie worden gebracht.

Mensen met een lage bloeddruk

Mensen met een lage bloeddruk melden vaak lokale koude, zoals koude voeten of tocht. Deze mensen zijn bijzonder gevoelig voor thermische comfortverstoringen. Dit treft vaak vooral mensen met een lager lichaamsgewicht.

Mensen met een hogere bloeddruk

Vaak wordt bij mensen met een hogere bloeddruk waargenomen, dat zelfs een minimaal verhoogde omgevingstemperatuur kan leiden tot warmte-gerelateerde ongemakken. Deze mensen krijgen het snel te warm en hebben de neiging om te zweten. Dit overkomt vaak mensen met een hoger lichaamsgewicht en/of met veel "temperament".

2. Het ideale kamerklimaat in de slaapkamer

In de tijd van onze grootouders was het gebruikelijk om koud te slapen. Dat was immers - zo werd verondersteld - goed voor de gezondheid. En wie kent het nu niet, de droom van langdurige vitaliteit? Zo was het vroeger ook. Mensen accepteerden dat ze in onverwarmde kamers sliepen en gingen ervan uit dat ze op deze manier sterker werden en immuun zouden worden voor ziekten. Vandaag de dag is deze opvatting gelukkig achterhaald en is het tegendeel bewezen.

Als u uw krachtsreserves tijdens de slaap wilt aanvullen, moet u rekening houden met verschillende factoren. Noch in te koele kamers (die vaak spierspanning veroorzaken na het opstaan), noch in te warme slaapkamers moet de gewenste ontspanning worden gezocht. Noch het ene uiterste, noch het andere zal het gewenste effect opleveren.

Maar hoe krijg je de welverdiende ontspanning?
U kunt een ontspannen slaapkamerklimaat bereiken als u de temperatuur van de slaapkamer op 16 °C tot 20 °C houdt, let op een luchtvochtigheid van 40 % tot 50 % en laat de lucht circuleren. Toch moet tocht worden vermeden.

2.1 Regelmatige en intensieve ventilatie

Slaaptip: luchtvochtigheid Luchtvochtigheid in de slaapkamer
De juiste luchtvochtigheid in de slaapkamer is belangrijk voor uw gezondheid. Nuttige tips vindt u hier.
Slaaptip: ruimteklimaat De ruimtetemperatuur in de slaapkamer
De ruimtetemperatuur is heel belangrijk voor een gezonde slaap. Hier het advies van slaapadviseur Markus Kamps.

's Ochtends na het opstaan de ramen wijd openzetten en de muffe lucht naar buiten laten ontsnappen en het vrolijke getjilp van de vogels naar binnen laten komen. Dit zorgt enerzijds voor een goede start van de dag en anderzijds voor een optimaal slaapklimaat. Ook dient de kamer uitgebreid te worden gelucht voor het slapen gaan. Zo bereikt u het optimale frisse lucht-effect voor een rustgevende nachtrust.

2.2 Laat de matras ademen

Diep inademen is het devies. Dit geldt niet alleen voor de persoon die ontspanning zoekt, maar ook voor zijn slaapondergrond - de matras. Vaak schenkt men er weinig aandacht aan, wat zich na verloop van tijd zijn wreekt. Als we ervoor zorgen dat de matras ook een kleine, regelmatige frisse luchtbehandeling krijgt, wordt het een trouwe metgezel en helpt het ons om zonder zorgen te dromen.

De matras moet de mogelijkheid tot luchtverversing hebben. U dient luchtondoorlatende bedovertrekken te vermijden (bv. hoezen, onderdekbedden of matrasbeschermers van synthetische materialen). Verschuif het bed opmaken met een half uurtje, terwijl u het dekbed ver naar achteren omslaat. Schuif de laden onder het bed een beetje open. Zo staat niets een voldoende luchtcirculatie in de weg en het langdurige matrasplezier dat daarmee gepaard gaat.

3. Het ideale klimaat in bed

Voldoende lucht en een beetje toewijding - uw bed heeft dit nodig om u vele jaren onbezorgd en rustgevend te laten slapen. Dit is de enige manier waarop het zweet dat tijdens de slaap wordt geproduceerd, kan worden afgevoerd. Als dit niet gebeurt, kan dit leiden tot onaangename neveneffecten zoals koele vochtigheid in bed, een onaangenaam slaapklimaat of - op de lange termijn - zelfs schimmelgroei. Als er niet op de voldoende ventilatie van de matras en het dekbed gelet wordt, gaat dit ook ten koste van de levensduur.

Luchtcirculatie voor optimaal vochttransport

Gemiddeld geeft een slaper per nacht ongeveer een halve liter vocht af. Als je veel zweet, als je ziek bent of midden in de zomer kan het veel meer zijn. Het meeste komt via de huid in het dekbed en de matras terecht. Als u dit omrekent naar 5 jaar, geeft een persoon in totaal 1000 liter vocht af gedurende deze periode. Voor een goede nachtrust heb je een droog en warm bedklimaat nodig. Dit betekent dat de matras het restvocht naar buiten moet kunnen afvoeren.

Als het vocht niet aan de kamerlucht wordt afgegeven, voelt het bed koud en vochtig aan. Als u dan naar bed gaat, verwarmt uw lichaam dit reeds bestaande koel-vochtige klimaat. Dit kan leiden tot spierspanning en verkoudheid en kan de basis vormen voor reumatische klachten.

Het is daarom essentieel dat u het vocht dat 's nachts door de matras wordt opgenomen, overdag laat ontsnappen!

slaapklimaat2

Zorg voor een optimale luchtcirculatie van het matras en het bovendekbed: De bedconstructie moet aan de onderkant open zijn. Berg geen koffers en dozen op onder het bed. Anders wordt de noodzakelijke luchtverversing belemmerd. In situaties waarin een optimale luchtcirculatie niet mogelijk is, bijvoorbeeld met een ladebed, moet u de lades voor de ventilatie uittrekken en de matras vaker omdraaien.

Om het voor onze behoeften ideale lichaamsklimaat te behouden, kiezen we elke dag de kleding uit die het beste past bij de heersende temperatuur. Dat is precies wat we ook 's nachts moeten doen. Want terwijl we slapen en onze energiereserves voor de komende dag aanvullen, creëert iedereen zijn eigen feel-good-klimaat onder het juiste deken, wat een belangrijke invloed heeft op de kwaliteit van onze slaap.

Het bedklimaat is afhankelijk van de slaapkamertemperatuur, het vochtgehalte van de lucht, de luchtuitwisseling tussen matras en dekbed en natuurlijk van de slaper zelf. Alleen met een vochtarm en vooral droog en warm bedklimaat kan de slaper een optimaal gevoel van welbehagen bereiken.

Nachtkleding verbetert het bedklimaat

Nog één ding over nachtkleding: Als je 's nachts ook iets draagt, hoef je niet preuts te zijn. Want wie naakt slaapt, geeft zijn zweet direct af aan het bed, aangezien er geen kleding is om het op te vangen. Bovendien loopt u bij "naakt slapen" het risico om af te koelen, wat vaak leidt tot spierspanning en verhindert dat u rustig slaapt.

4. Factoren voor een optimaal slaapklimaat

4.1 Het optimale dekbed

Het dekbed kan, net als onze kleding, aan de heersende klimaat- en temperatuursomstandigheden aangepast worden. Afhankelijk van het seizoen kunt u dus het onderhoud van het ideale bedklimaat beïnvloeden door een meer of minder warm dekbed te kiezen. Dit creëert een gevoel van comfort voor de slaper, die niet uren in zijn of haar slaapkamer bibbert of zweet - maar gewoon kan genieten van ontspanning, terwijl tegelijkertijd het door het lichaam afgegeven vocht via de matras en een seizoensgebonden dekbed wordt afgegeven aan de slaapkamerlucht. Als met deze factoren rekening wordt gehouden bij de inrichting van de slaapkamer, staat niets in de weg van een weldadige slaap die individueel op uw behoeften afgestemd is.

Om zowel aan de individuele warmtebehoefte als aan alle vier de seizoenen te voldoen, maken we onze dekbedden in maximaal 5 verschillende uitvoeringen. Materiaalsamenstelling, hoeveelheid vulling en de bijbehorende quiltvariant zijn gebaseerd op meesterlijk handwerk en decennialange ervaring.

  • Onze ultralichte dekbedden en lichte dekbedden zijn ideaal voor de zomermaanden door hun luchtige, lichte vlies.
  • De duo-dekbedden worden gemaakt van twee afzonderlijk gewatteerde dekbedden, die vervolgens met behulp van een band aan elkaar worden genaaid tot een dekbed. Deze speciale verwerking verhoogt de soepelheid en bevordert de specifieke vezeleigenschappen van het natuurmateriaal. Duo-dekbedden zijn bijzonder warm en daarom ideaal als winterdekbed.
  • Onze lichte combi-dekbedden en combi-dekbedden bestaan uit twee aparte dekbedden met bijpassende vulgewichten. Deze praktische dekbedden worden tijdens de 4 seizoenen gebruikt. De lichte versie is geschikt voor de zomermaanden, de warmere versie voor de overgangsperiode en in de winter is er de mogelijkheid om beide dekbedden met bandjes te verbinden.
    Onze tip: tijdens de overgangsperiode, die wordt gekenmerkt door temperatuurschommelingen, zijn combi-dekbedden zeer nuttig. Verschoon dus beide dekbedden afzonderlijk en beslis pas voordat u gaat slapen, welke u wilt gebruiken op basis van de actuele temperatuur!

De optimale matras

Bij het zoeken naar de matras die optimaal aangepast is aan uw lichaam, moet u niet alleen letten op het ligcomfort van de matras, maar ook de textuur ervan. Als het ligcomfort gecombineerd kan worden met een matrasstructuur die gunstig is voor het slaapklimaat, is uw nachtelijke ontspanning bijna zeker. Matrassen van natuurlatex zijn hiervoor bijzonder geschikt.

Het optimale onderdekbed

Slaapdeskundigen bevelen een onderdekbed aan als nuttige aanvulling om het bedklimaat te optimaliseren. Het voorkomt dat er te veel vocht in de matras terechtkomt en laat het geabsorbeerde vocht overdag weer vrij in de lucht. U moet echter synthetische vezels vermijden en kiezen voor een onderdekbed van natuurvezels. Op deze manier wordt de luchtcirculatie en de daarmee gepaard gaande overdracht van vocht naar de omringende lucht ongehinderd voortgezet.

5. Veelvoorkomende problemen

Zwaar zweten

Mensen die 's nachts veel zweten, moeten ervoor zorgen dat hun matras bijzonder goed ventileert. Het volgende verband wordt vaak gelegd bij natuurlatex matrassen: Natuurrubber = rubber = zweten. Maar dit is verkeerd! Natuurlatexmatrassen bieden een optimale vochtopname en vochttransport. Natuurlatexmatrassen van allnatura worden allemaal vervaardigd met behulp van het pin-latex proces. De daaruit voortvloeiende fijne perforaties in de matraskern zorgen ervoor dat de matras bij elke beweging wordt geventileerd. Let ook op de natuurlijk materialen in de matrasovertrek en vermijd zeker synthetische vezels! Wat dekbedden betreft, moet u zeker vermijden dat er warmte opgesloten wordt, die kan worden veroorzaakt door synthetische dekbedden of dikke dons. Gebruik in plaats daarvan, afhankelijk van het seizoen, lichte natuurvezels, bijvoorbeeld zijde, kamelenhaar of schapenwol.

Hoge warmtebehoefte

Dit treft vooral mensen met een laag lichaamsgewicht en een lage bloeddruk, maar ook oudere mensen met problemen met de bloedsomloop en drukgevoeligheid. Hier doet een warme onderdekbed in combinatie met een knuffelig warm dekbed (bv. van kameelhaar) vaak wonderen!

Lage warmtebehoefte

Dit heeft meestal invloed op mensen met een hoger lichaamsgewicht en een hogere bloeddruk, maar ook vaak op sportieve en jongere mensen. Let op lichte dekbedden, die in de warme maanden een verkoelend effect moeten hebben, bijvoorbeeld van zijde.

Hier gaat u direct naar ons assortiment

laden

Een moment geduld.....